ORUCTA MİRACTIR

ZEKERİYYA KOCALAN

Orucumuzu değerlendirebiliyor muyuz. Orucumuzu verimli  kılabiliyor muyuz ? Oruçla  bütünleşebiliyor muyuz?
Bunların olması için de şuur lazım. Bilgi lazım. Bunun içinde çalışılmalıdır. Hazırlanılmalıdır. Bunun içinde oruca konsantre olunmalıdır.
Oruç bir ibadettir. Rabbimizle en önemli  ilişkidir. Namazda, hacta, zekatta olduğu gibi Rabbimiz’le beraber olmanın adıdır.
Oruçlu insan oruç müddetince ibadet halindedir. İmsak vaktinden, iftara kadar ibadet hali. Rabbimizin huzurundayız saatlerce, huzur-u ilahideyiz gün boyu.
Yemiyoruz, içmiyoruz çünkü emr-i ilahiyi yerine getiriyoruz.  Rabbimizin emri üzerineyiz. Askerin hazır ol vaziyetinde ki durumu gibi. Nöbette ki durumu gibi.  Öyleyse uyanık olmalıyız. Rabbimin huzurunda olmanın şuuru ve bilinci içinde olmalıyız..
Ayetlerden ve hadislerde ki dersleri kavramamız gerekir..
Bunun için Ramazan Risalesini okuduk mu ? Nasıl okuduk. Ruhumuza sindirdik mi ? Bunun için tekrar ediyor muyuz ?
“Ben zaten biliyorum “ tuzağına mı düşüyoruz yoksa ?
Böyle diyerek, böyle düşünerek orucumuzu daha mükemmel hale getirecek bir gayretten mi mahrum kalıyoruz  yoksa ?
Rabbimiz Rahman suresinde 31 defa;” Rabbinizin hangi nimetlerini yalan sayarsınız “ mealinde ki ayetini, her ayetten sonra tekrar etmiştir.
Rabbim bu surede her ayetten sonra, nimetlerin yalan sayılmamasını tekrarlayarak vurgulamıştır. Bundan anlaşılıyor ki insana nimetlerin ve şükrün sık sık hatırlatılması lazım. İnsanın yaratılış özelliği bunu gerektiriyor.
Çünkü insanoğlu çok çok nankördür. Yaratılışını kötüye kullanır. Rabbini unutur. Nimetlerine karşı şükrü unutur.
Hali-i alemde bunu gösteriyor. İnsanların Rabb’leriyle ilişkisi kopuk. Çoğunun günlük hayatında Allah yok. Allah’la ilişki yok. Allah’ın emirleri ve yasakları çiğneniyor. Çiğnediğinin de farkında değil. Hatta bunu bir marifet gibi görenlerde çok.
Bu duruma düşmemenin yolu nimetleri hatırlamakla, görevimizi, kulluğumuzu hatırlamakla mümkün. Rabbimiz Rahman Suresinde ısrarla bunun için tekrar ederek hatırlatıyor,  ders veriyor.
Buda düşünme ile tefekkürle, tezekkürle olur. Okumayla olur.
Hiç okumayan, bilmeyen ve okuduklarını düşünmeyen, üzerinde durmayan insan hatırlamaz, unutur, önemini kavramaz. Gereğini de gerektiği şekilde yerine getirmez. Gereğini yapmada isteksiz olur. Performansı düşük olur.
Tekrar önemli olduğunu için Rabbimiz Besmeleyi de 114 defa indirmiştir.
Her daim  ismiyle başlamamızı hatırlatıyor.
Rahman ve Rahim olan Allah’ım senin isminle.
Her daim her işimizde Rabbimizin ismiyle başlamalıyız, Rabbimizin ismini zikretmeliyiz.
Tekrar çok önemli.
Hele Rabbimizin sözü olursa çok daha önemli tekrar.
 Adeta su içer gibi belki de havayı teneffüs eder gibi tekrar önemli. O zaman besmele hayatımıza hayat verir. Vücudumuza canlılık katar.
Çünkü Besmele  Rabbimizle her an bağlanma vesilesidir. Her an O’nunla beraber olma sebebidir.
Kur’anda ki bu örneklerde  gösteriyor ki tekrar önemli. Tabii ki önemli şeyleri tekrar önemlidir.
 Önemsiz şeyleri tekrar da yanlıştır. Yanlış şeyleri, günahları tekrarda tehlikelidir. Onlarda manevi vücudumuzun ölümüne sebeptir. Kur’an’dan, Allah’tan uzaklaşma sebebidir. Hatta Allah demek, namaz kılmak, camide teravih ağır gelmeye başlar.
Güzel şeyleri  tekrarda güzeldir. Velev yüz seksen kere tekrar olsa da.
Üstadım ihlas Risalesinin başına 15 günde bir tekrar okumamızı  tenbihlemiştir, uyarmıştır.
Hayatımızı ihlaslı yaşamak ve ihlaslı devam ettirmek için de verdiği ihlas dersini unutmadan, zihinden silinmeden, yaşamda etkisi azalmadan tekrar edilmesini istemiş.İhlas performansının düşmemesi için istemiştir. İhlas kırarak ebedi hayat tehlikeye düşmemesi için istemiştir.
Çünkü ihlas olmazsa kurtuluş olmaz. İhlassız ameller boştur. Rabbim kabul etmeyecektir.
Ramazan Risalesi ise orucun hikmetlerini anlatır. Ayetlerde ve hadislerde geçen hikmetleri çok güzel anlatmıştır. Orijinal bir anlatımla sunmuştur.
Her  Müslümanın orucunun daha mükemmel olması, orucun tutuşunun hikmetinin ortaya çıkması için, orucunun değerine değer katması için Ramazan Risalesini mutlaka okunmalıdır. Okuduğunu yaşamalıdır. Canlı ve heyacanlı olması için okunmalıdır.Heyacanını yitirdiği anda tekrar okumalıdır. Kişiden kişiye değişir. Bulunduğu ortamlara göre ihtiyaç değişir…en azından haftada bir tekrar güzel olur Ramazan ayında.
Rabbimiz saymağa kalksak saymakla bitiremeyecek kadar sınırsız ve umulmadık tarzda nimet vererek gösterdiği  Rububiyetine karşı cemaat halinde, toplu olarak  geniş kulluk şuurunu canlandırdığı  için.
Orucun hakiki ve halis, azametli ve umumi şükrün nasıl anahtarı olduğunu anlattığı için  ….
Oruçla oluşan ve gelişen  merhamet duygularını gösterdiği  için…
Oruçla acizliğini, fakirliğini hissettirdiği  için….
Orucun nefsine terbiyesine bakan hikmetlerini anlattığı için…
Orucun ahlakın güzelleşmesini sağladığı hikmetleri ve nefsin fenalıklardan vazgeçmesine sağladığı katkıları anlattığı için….
Oruçluyken yani  adeta meleklere benzeyerek K. Kerim okumanın değerini kavrattığı için…
Orucun, dünyada ahiret için ziraat ve ticaret etmeye gelen insanların müthiş kazancına vesile oluşunu çok güzel anlattığı için….
Ramazan ayında bin aydan hayırlı Kadir Gecesini veciz bir şekilde gösterdiği, Kadir gecesinin bereketinin bütün bir Ramazanı sarışını  anlattığı için RAMAZAN RİSALESİ tekrar okunmalıdır.
En azından her hafta bir defa üzerinde düşüne düşüne, hazmede hazmede, tefekkür ederek okunmalıdır.
Mümkünse müzakereli okumalı. Bir akılla değil çok akılla düşünmek için topluluk halinde müzakere ederek okumalı.
Orucumuzun verimli olması ve en iyi şekilde oruçlu halimizi değerlendirmek ve oruçla bütünleşmek için Ramazan Risalesini tekrar okumalıyız.
İşte o zaman oruç dünyamızda başkalaşacaktır.  Heyecanımız coşacaktır. Şuurumuz artacaktır. Onu en iyi şekilde değerlendirme vesile olacaktır.
Ramazan Risalesindeki hikmetlerle bütünleşirsek, Oructa mirac olacaktır.
Hemen tıklayıp okuyabileceğiniz bir site;
http://www.erisale.com/#content.tr.2.566

                                                                                                             

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

BİR RESİM VE YORUMLAR

İMAM-HATİP LİSELERİ IŞİDÇİ Mİ YETİŞTİRİYOR

15 TEMMUZ GECESİNİN KAHRAMANLARI