İNSANLIK DAYANIŞMASI

ZEKERİYYA KOCALAN
Yeni Zelanda’da yaşanan dramdan sonra  açıklamalar yapıldı. Yazıldı, çizildi. Kimileri faşist açıklamalar yaptılar. Düşmanca yazılar yazdılar. Bunlar  canavar ruhlu insanlar. İçleri pislik dolu. Kin, nefret, dehşet, vahşetle dolu. Medeniyetten nasiplenmemişler.. Orta çağın insanları.. Ama gördük ki azınlıkta kaldılar…
Bazıları ne şiş yansın, ne kebap  yansın hesabı, suya sabuna dokunmaz açıklama yaptılar. Olayın dehşetini yansıtmadılar açıklamalarında. Siyasi tavırları ön plana çıktı. İnsanlık yönleri görünmedi. Ya insanlıkları yoktu, ya makamları, devletinin hesapları ön plana çıktı. Açıklamaları göstermelik oldu.
Fakat bir kesimde var ki duygulandırdılar. Ümitlerimizi yeşerttiler.. İnsan olmak yetermiş dedirttiler.. Onlar derdimizle dertlendiler. Üzüntümüzle üzüldüler..Bizim gibi vahşeti bütün duygularıyla yaşadılar.. Allah onlara razı olacağı bir yaşam nasip etsin. Müslümanlıkla şereflendirsin.
İşte onların başında Yeni Zelan’da başbakanı. Başörtüsü takarak saygısını  ve içtenliğini gösterdi. Yaşadıkları acıyı içten paylaştığını ve kalbinin derinliklerinde hissettiğini anlattı.
Davranışı ne kadar içten..ne kadar samimi. Canı yanan Müslümanları teselli eden Hristiyan Başbakan…bütün mesafeler kalkmış, din ayrılığı kalkmış üzüntünde Müslümanlarla  bir olmuş.. Müslümanı bütün samimiyetiyle kucaklayarak teselli ediyor…Zaten beyanlarıyla da aynı samimiyetini göstermişti.
                                                                     Yeni Zelanda vatandaşları da Başbakanlarından geri kalmadılar insanlıkta.
               Çiçeklerle geldiler Camiye. Taziyelerini ilettiler. Müslümanların acılarını paylaştılar.
                         
            Rum asıllı hiristiyan futbolcu ise yapılan katliama tepkisini secde yaparak gösterdi. 
Hristiyan seyirci kitlesi de onu alkışladı.
      Daha önce de Hollanda da yaşanmıştı bu güzel manzaralar…
      Lem’alarda S. Nursi hazretleri Avrupa’yı ikiye ayırır. Yerden yere vurduğu kötü, menfi Avrupa. Sefahetin, rezaletin kaynağı. Zalimlerin bulunduğu Avrupa.. insanlığı mahveden, hayvanlığa indirgeyen Avrupa… İnsan özelliklerini yok eden Avrupa.
     Diğeri ise İsa asm’ın dinine samimi inanan ve onu yaşayan Avrupa. Bununla güzelliklere vesile olan Avrupa. Gelişmelere sebep olan Avrupa…
     Said Nursi hazretleri ikinci diye anlattığı Avrupayla, hristiyan hakiki dindar ruhanilerle, müşterek düşman dinsizliğe, zındıkaya, Allah'sızlığa, ahlaksızlığa karşı  birlik yapmayı ister… 20. Lem’a 
Müslümanlara bir bakış açısı sunar.. Kur’an’ın Hristiyanları ve Yahudileri dost edinmeyin yasağına girmeyen bir birliktir bu. Kur’an’a uygundur. Kur’anidir.
Tarih boyunca Müslümanlar ehl-i kitabı her yönüyle düşman görmemişlerdir. İlişkiler kurulmuştur. Ticaret yapılmıştır. Bilgi alışverişinde bulunulmuştur. Birebir ilişkiler yaşanmıştır. Bunlar yasak kapsamında değildir.
S.Nursi hazretleri Münazarat eserinde de yasağı genel değil, dini yönden yasak olduğunu,  dünyevi yönden yasak olmadığını söyler. Ehl-i kitap bir hanımla evlenmeyi de örnek gösterir. Ehl-i kitap bir hanımla evlenmek yasak değildir.. Sevgiye engel değildir..Buda ehl-i kitapla bütün yönleriyle yasak olmadığının delilidir.
Bu geniş bakış açısı gösteriyor ve istiyor ki,   Müslümanların birbiriyle, bu görüşleri okuyan, ders yapan Nur Talebeleri kendi aralarında  insanlara örnek olacak bir ilişki içinde olmalıdırlar.. Aralarında  ayrılıklar, ayrılık sebebi, kavga nedeni olmamalıdır.  Hiçbir siyasi ve cemaati ve meşrebi farklılıklar birbirlerini sevmeye, birbirlerine saygı göstermeye engel olmamalıdır.
Kur’an ve Peygamber efendimiz bu kardeşliği istemektedir.
 Kur’an’ın Müslümanların kardeşliğini ilan ettiği ayet-i kudsiyenin, toplumda nasıl uygulanması gerektiğini anlatan İhlas Risalelerini ve Uhuvvet Risalesini okuyan Nur Talebeleri, Ümmet şuurunu ve ruhunu ve dayanışmasını aralarında uygulayarak göstermeleri lazım. 
Sen-ben kavgasına, haklı-haksız tartışmasına girmeye, siyasi tarafgirliği körüklemeye  girmemelidirler.
İhlas Risaleleri engeldir bunlara.
Uhuvvet Risalesi, adı üzerinde Müslümanlar arasında ki  kardeşliğin nasıl olmasını anlatan kitabdır. 
Kardeşlik Risalesi bu kardeş. Okuyalım uygulayalım.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

BİR RESİM VE YORUMLAR

İMAM-HATİP LİSELERİ IŞİDÇİ Mİ YETİŞTİRİYOR

15 TEMMUZ GECESİNİN KAHRAMANLARI