ÜMMET HAYALİNİN HÜSRANI MI ?

 

“İslam ümmeti rüyasının hüsranıdır…”  “siyasal islamın sonu…” Rabia selam’ının sonudur…” gibi tespitlerde bulunmuş Hürriyet yazarı Ertuğrul bey.
Dayanakları da Müslüman Kardeşlerin teröristi ilan edilmeleri, Hamasa Filistin halkının bile mesafe koyması, Katar’ın durumu ve bu yüzden İslam ülkelerinin birbirine düşmesi, Suriyenin durumu vs.
Ertuğrul bey şapla  şekeri birbirine karıştırmış.
 Sözlükte ümmet; millet, nesil demektir. Birleşmiş milletler yani ümemül mattehıdetü yani birleşmiş ümmetler, topluluklar, milletler.
Tabii ümmet denilince, ümmet-i Muhammed (ASM) yani Müslüman topluluklar akla gelir. Müslüman topluluklara alem olmuş ümmet kelimesi.
Ümmet,  Müslüman topluluğu demektir.  Ümmet-i Muhammed (ASM). yani  Hz. Muhammed  (ASM)’ın topluluğu.
Tüm Müslümanlar ümmettir. Ümmet-i Muhammed’dir (ASM). Ertuğrul beyde Türk Milletin bir ferdi olarak Ümmet-i Muhammed (ASM) ’dendir.  Laik olması, milli hassasiyetini ön plana çıkarması, milleti esas alması ümmetten çıkarmaz. Ümmetten olmadığını göstermez.
Millet ile ümmet kavramları neden birbirinin altarnetifi mi ?
Hayır. Hepimiz milliyetçiyiz. Ama memleketimizin yüzde doksan beşi de  Müslümandır. Yani Ümmet-i Muhammed(ASM)’dir. Yani ümmetçidir.
Ümmet olmak, Hz. Peygamber’in topluluğuna bağlı bir kişi yani Müslüman bir ferd olmaktır.
Herhalde ümmetin sonu derken ittihad-ı islamın sonu demek istemiş. Halbuki ümmetin birlik olması ise idealdir, gayedir.
 Şu ,anda ki manzara Ertuğrul beyi haklı çıkarıyor. İttihad-i İslam fikri büyük yara almıştır. Ama ben ümitsiz değilim.
Birleşmiş milletlerde ki devletler 2. dünya savaşında, birbirlerinden milyonlarca insan öldürmüşler. Ama birleşmelerine engel olmamış. Hatta birleşmeyi tetiklemiş. Bu olaylarda inşallah ümmetin uyanışına ve birliğine sebep olur ümidindeyim. Bir musibet bin nasihattan hayırldır. Başımıza gelen onlarca musibet inşallah yüzlerce nasihattan daha fazla ders almamızı sağlar.
Gerçi Ertuğrul bey ümmetin sonu derken yazının devamında açıklık getirmiş.  Ümmet kavramını “siyasal İslam “ kavramıyla özdeşleştirmiş. Siyasal islamın sonudur demiş.
Buda yanlış. Ümmet “siyasal İslamcılar” diye niteledikleri kişilerle, topluluklarla beraber bütün Müslümanları kapsar. Bunun içinde Ümmetin sonu yerine Ümmetten siyasal İslamcıların sonu demesi gerekirdi.
Ki ben siyasal İslamcılar kelimesinin de doğru olmadığını düşünüyorum.
“Siyasal İslamcılar “ dedikleri kişiler, Müslümanlardan bir gruptur. Siyaset yoluyla,  siyasetle dine hizmet etmek istiyorlar.
Doğru veya yanlış olması tartışılır.
 Said Nursi  siyasetle hizmet etme imkanını bulmasına rağmen uzak durmuştur. Dine hizmet için her şeyden uzak durmuştur. Bütün bir hayatını insanların imanının kurtarmak için feda etmiştir.
Siyasete atılanlara da siyaseti bir meslek olarak yapmalarını istemiştir. Kur’an-ı siyasi çıkarlarına alet etmemelerin tavsiye etmiştir. İnhisarcılıkta yani Müslümanlığı kendi tekelinde görmemelerini söylemiştir.
Uyuluyor mu ? S.Nursi dinleniyor mu ?
Veya İslamı siyasi çıkarlarına alet etmiyorlar mı ?
Bunun için muhalifleri olan  % 49’un tavrına, duruşuna bakmalıdır. Kendilerini dışlanmış mı hissediyorlar. Yoksa kardeşçe yarış içinde olduklarını mı düşünüyorlar.
 Bunun için İktidarın din adına yaptıkları hizmetleri sunuşuna bakmalıdır. Siyasi ranta çeviyor mu ? Yoksa rantını ahrete mi erteliyor ?
Din hizmetlerini göstererek oy istiyor mu,  istemiyor mu ? Bunlar ayrı tartışma ve yazı konusu.
Bu yazı Ertuğrul beyin yazısını değerlendirme yazısı.
İslam ülkelerinde ki durumdan liderlerin ve hükümetlerin yanlış yolda olduklarını söylemek mümkün. Müslümanca davranmıyorlar. Siyasi çıkarlarına, iktidarlarının menfaatine göre tavır alıyorlar.
Halbuki Müslüman kendi iktidarına zarar veriyor diye bir kitleyi, bir topluluğu terörist ilan edemez.
Kendine düşman diye devlet eliyle mahvetmeye kalkamaz.
Devletlere de, milletlere de, topluluklara da adaletle muamele eder.
Müslüman devletlerin birbirine düşmesinden İsrail bayram ediyor. Anlarım.

Fakat Türk Milletinin bir evladı Müslüman beyefendi bayram eder gibi, sevinç çığlıkları atar gibi bir yazıyı niye yazmış. Anlamadım.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

BİR RESİM VE YORUMLAR

İMAM-HATİP LİSELERİ IŞİDÇİ Mİ YETİŞTİRİYOR

15 TEMMUZ GECESİNİN KAHRAMANLARI